Hjørnholms Pileblog: 09/26/11

mandag den 26. september 2011

Svampetur

Det har været en dejlig aktiv weekend. Jeg har holdt fri og lørdag bød på en hyggelig og smuk tur på hesteryg fra Bovbjerg fyr og langs stranden til Fjaltring og tilbage igen.
Det er dog mange år siden at jeg har redet, så derfor er jeg lidt øm i hofteregionen. Men skønt var det.

Søndag var familien så på svampetur i Klosterheden, og sommeren har måske ikke budt på masser af badetursvejr, men det er tilgengæld et fantastisk svampeår. Vi startede i juli med at høste masser af kantareller, og nu står den på pigsvampe, tragtkantareller og rørhatte m. fl.

Vi plukker en del og tørrer dem i fyrrummet til vinterens gode saucer og ragouter.
Vi fik søndagsfrokost med ristede støvbolde med løg og lidt sukker  mhh....
Derefter en omelet med svampe og til aften en mørbrad med masser af svampe.

Dagens høst af pigsvampe ca. 3 kg..... en sand delikatesse.

Resten eller nærmere størsteparten blev renset og lagt til tørre, så der breder sig en liflig duft i fyrrummet.Tragt kantarellerne er talrige lige nu og indtil frosten kommer. De gror i store kolonier og der er mange flere end man orker at plukke eller klippe med saks, hvilket vi ofte gør. De er dog oftest meget rene, specielt hvis de plukkes som i søndags på en tør dag. Så er det blot lidt grannåle og en smule mos der evt. følger med.

Så det er bare med at komme i skoven og hente lidt godt til vinteren.
- og husk at udbrede budskabet, at svampe altid skal plukkes i kurve, og ikke i plasticposer.
Nu er det ikke bare fordi, at jeg lever af at flette kurve, men noget jeg har hørt af en naturvejleder i radioen. Han pointerede, at det var vigtigt med kurvene til indsamling, da der jo ofte kommer lidt jord med, som kan indholde bakterier. Disse bliver i højere grad overført til de øvrige indsamlede svampe, hvis man har dem i en tæt pose, fremfor en luftig kurv.